www.scada.ro

despre noi stiri SCADA si videowall la Hidroelectrica

SCADA si videowall la Hidroelectrica

altETA-AI a instalat o aplicatie SCADA si un videowall la S.H. Targu Jiu

ETA AI a implementat un sistem videowall la Hidroelectrica Sucursala Hidrocentrale Tîrgu Jiu, recepţia lucrării fiind realizată în data de 18 decembrie 2002.

Sistemul video wall este format din 4 cuburi DLP (Digital Light Processing - tehnologie dezvoltata de Texas Instrument şi superioră ca şi performanţa tehnologiilor clasice gen LCD). Cuburile DLP, produse de compania germană Eyevis GmbH, sînt special concepute pentru o cameră de control unde se cere funcţionare neîntreruptă. Durata de funcţionare a cuburilor instalate în dispeceratul de la Tîrgu Jiu este de peste 150.000 ore (peste 17 ani de functionare neintrerupta).

Sistemul videowall a fost instalat în camera de control şi face parte dintr-un proiect mai amplu, "Sistem operaţional de supraveghere şi comanda a Centrului Dispecer Targu Jiu", derulat cu ETAAutomatizări Industriale în urma organizării unei licitaţii publice.

Ecranul de mari dimensiuni şi rezoluţie superioară (2048x1536), rezultat prin dispunerea celor 4 cuburi DLP în matrice (2x2), este destinat afişării parametrilor de proces furnizaţi de aplicaţia software SCADA bazată pe standardul OPC (Ole for Process Control) dezvoltata de ETA Automatizari Industriale.

Severul OPC citeşte date energetice de la modulul CVM-BD pe magistrala RS-485 şi le oferă aplicaţiei client (HMI - Human Machine Interface) prin tehnologia DCOM a firmei Microsoft.

Aceşti parametri sînt preluaţi la dispecerat de la locaţiile cu o largă distribuţie geografică printr-o reţea wireless conformă cu standardul IEEE 802.11b şi/sau prin comunicaţie radio în banda IV UHF, ambele sisteme folosind protocolul TCP/IP.

Locaţiile monitorizate sunt centralele de la Clocotiş, Tismana Aval, Tismana Subteran, Motru, Vădeni, Cerna şi Tîrgu Jiu.